Reset Setting Change contrast to brightChange contrast to originalChange contrast to darkChange to thin layoutChange to default layoutChange to wide layoutChange font size to lower sizeChange font size to original sizeChange font size to large size
T
T
T
T
T
T
Talian Penting 03-2147 9000 | webmaster@dbp.gov.my |     

   

   

 

 

 

Laman Web Rasmi
Dewan Bahasa dan Pustaka                           

                                                                                                                                                                                             Soalan Lazim      Hubungi Kami      Aduan dan Maklum Balas       Peta laman

Direktori Sistem/Aplikasi TMK

  Print
Semua A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 
No.Nama SistemKeterangan Perkhidmatan/SistemPautanBrosur 
1Akademi DBPPortal sehenti berkaitan maklumat kursus berkaitan bahasa, sastera, penerbitan dan teknologi maklumat.

http://akademi.dbp.my

2Analisis Kata Bahasa MelayuRuang ini disediakan untuk penyelidik membuat analisis kata bahasa melayu dari data korpus.

http://sbmb.dbp.gov.my/korpusdbp/Login.aspx

3DBP Sah BahasaPerkhidmatan yang disediakan untuk menyemak dan mengesahkan penggunaan bahasa kebangsaan dalam iklan, nama khas dan dokumen.

http://www.dbpsahbahasa.my/

KHIDMAT DBP SAH BAHASA (5).pdf
4DBPNiaga DBPNiaga.my merupakan sebuah portal jualan dalam talian yang dibangunkan untuk memudahkan para pelanggan di seluruh malaysia mendapatkan produk-produk terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka.

https://dbpniaga.my

5Gerbang KataPortal yang menyediakan kemudahan kepada masyarakat untuk memberi maklum balas dan input tambahan kepada kamus Dewan Bahaas dan Pustaka (DBP), mencadangkan entri baharu yang belum terakam dalam kamus DBP dan merakamkan khazanah persuratan Melayu yang meliputi peribahasa, pantun seloka, mutiara kata dan asal usul kata.

http://ekamus.dbp.gov.my/

6Katalog Awam Dalam Talian (KAWAT)Portal ini disediakan untuk memudahkan pengguna membuat carian maklumat judul buku, akhbar, artikel akhbar, majalah dan artikel akhbar yang terdapat di Pusat Dokumentasi Melayu(PDM), Perpustakaan Negara Malaysia(PNM), Library of Congress(LC), Anglo American Cataloging Rules(AACR) dan perpustakaan lain.

http://pustakav2.dbp.gov.my/

7Khidmat Nasihat DBPPerkhidmatan yang disediakan bagi membantu pengguna menyelesaikan masalah dan kekeliruan yang berkaitan dengan kebahasaan, kesusasteraan, penerbitan, pengurusan dan khidmat korporat DBP.

http://kndbp.dbp.gov.my

8Portal e-Seminare-Seminar merupakan portal seminar yang memberi kemudahan capaian kepada bahan seminar anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) secara dalam talian.

http://eseminar.dbp.gov.my

9Portal IPintarPerbendaharaan bangsa yang mengumpulkan khazanah kearifan tempatan masyarakat Malaysia yang meliputi pelbagai bidang mengikut pengkelasan Dewey Decimal Classification (DDC), iaitu Karya Umum, Falsafah & Psikologi, Agama, Sains Sosial, Bahasa, Sains Tulen, Teknologi & Sains Gunaan, Kesenian, Kesusasteraan dan Geografi/Sejarah.

http://ipintar.dbp.gov.my/

10Pusat Rujukan Persuratan Melayu (PRPM)Merupakan sebuah portal enjin carian membolehkan pengguna mencari maklumat/rujukan yang berkaitan dengan bahasa Melayu.

http://prpm.dbp.gov.my

11Semakan Perkembangan ManuskripPenulis boleh mendapatkan maklumat status penerbitan manuskrip mengikut penulis/karyawan

http://spe.dbp.gov.my/spmp/public/prpm/search.aspx

12Sistem Analisis KonkordansRuang ini disediakan untuk memudahkan pengguna atau penyelidik menjana konkordans mengikut pilihan tertentu seperti sumber, tempoh, pengkarya atau tajuk-tajuk tertentu

http://sbmb.dbp.gov.my/korpusdbp/SelectUserCat.aspx

13Sistem Langganan Majalah DBPPelanggan boleh melanggan majalah seperti Dewan Masyarakat, Dewan Budaya, Dewan Siswa, Dewan Pelajar, Dewan Kosmik, Dewan Ekonomi, Pelita Bahasa, Tunas Cipta dan Tamadun Islam.

https://dbpniaga.my/langganan/majalah.aspx


Penggunaan laman web rasmi Dewan Bahasa dan Pustaka tertakluk pada Garis Panduan Portal myGovernment dan Laman Web/Portal Agensi-agensi Sektor Awam Paparan terbaik Internet Explorer 9.0 ke atas atau Google Chrome, resolusi 1024 x 768 pixel.